Nowoczesna stodoła w Brzezinie

Budynek zlokalizowany w miejscowości Brzezina w woj. Dolnośląskim. Bryła budynku uwarunkowana została kształtem działki. Oszczędna zwarta forma przykryta została dachem dwuspadowym. Strefę wejściową zlokalizowano od strony północnej i podkreślono podcięciem w bryle budynku. Cześć dzienna zlokalizowana od strony południowej doświetlona została dużymi przeszkleniami. Wnętrze ochroniono przed słońcem i nadmiernym przegrzewaniem poprzez wypuszczenie dachu nad taras oraz przepierzeniem w formie poziomych żaluzji słonecznych w części poddasza. Świadomość inwestorów w kwestii energooszczędności i ergonomii pozwoliła na zaprojektowanie budynku o niskim zapotrzebowaniu na energię. Budynek wyposażony został w system rekuperacji wspomagany gruntowym wymiennikiem ciepła zlokalizowanym pod budynkiem.

Dodatkowo zaprojektowany został system retencjonowania i wykorzystania wody opadowej do zasilenia min. toalet oraz nawadniania ogrodu. Zastosowane w budynku naturalne materiały wykończeniowe tj cegła klinkierowa , dachówka ceramiczna oraz akcenty z drewna modrzewiowego łączą się spójnie w kompozycyjną całość i z pewnością przejdą próbę czasu zachowując charakter budynku. Cały projekt wykonany został w technologii BIM pozwalając na kontrole kosztów podczas projektowania oraz umożliwiając inwestorom spacer 3D po projektowanym budynku jeszcze przed realizacją inwestycji.

Dane

Lokalizacja: Wrocław/Brzezina
Powierzchnia: 170m2
Architekci: Rafał Socha
Konstrukcja:
Łukasz Jurasz
Inwestor:
Prywatny
Zakres:
Projekt koncepcyjny, budowlany, wykonawczy
Projekt:
 2019